Rugpijn na val of ongeluk

U kampt met rugklachten of rugpijn na een val of een (auto) ongeluk. Dit kan voor langdurige pijnlijke rugklachten zorgen, die u in het dagelijks leven negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om de klachten die u heeft opgelopen door een val of ongeluk te onderzoeken en te laten behandelen om ergere rugklachten en rugpijn te voorkomen.

Mogelijke oorzaken van rugklachten en rugpijn

Als u een ongeluk heeft gehad, is rugpijn een veelvoorkomende klacht. Denk bij een ongeluk aan een val of ongeluk in het verkeer. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Kop-staartbotsing of ander verkeersongeval – plotselinge impact op uw lichaam kan zorgen voor verkrampte spieren, beknelde zenuwen of zelfs schade aan de wervelkolom.
  • Bedrijfsongeval – een verkeerde beweging of een val op de werkvloer kan leiden tot acute of langdurige rugpijn.
  • Val van grote hoogte – dit kan ernstige schade aan uw rug veroorzaken, variërend van spierblessures tot botbreuken.
  • Uitglijden – zelfs een eenvoudige val kan leiden tot een scheve wervel of verrekking van rugspieren.
  • Sportongeval – intensieve bewegingen, botsingen of overbelasting kunnen rugklachten veroorzaken.
  • Struikelen of ongelukkig vallen – dit lijkt onschuldig, maar kan leiden tot verzwikkingen of scheefstand in de rug.

Bij deze situaties kunnen uw wervels, spieren of zenuwen beschadigd raken, wat kan leiden tot langdurige pijn en bewegingsbeperkingen. Hoe eerder u uw klachten laat onderzoeken en behandelen, hoe beter uw herstel zal verlopen.

Origene-behandeling-standaard-aspect-ratio-1200-800

Behandeling rugpijn na een val of ongeluk

Heeft u na een ongeluk last van aanhoudende rugklachten? Blijf niet rondlopen met pijn, maar laat uw klachten professioneel onderzoeken. Rugpijn na een ongeluk of val kan complex zijn. Zonder de juiste aanpak kunnen de klachten langdurig aanhouden of verergeren. Hoe sneller u start met een passende behandeling, hoe sneller u uw dagelijkse activiteiten zonder beperkingen kunt hervatten.

Bij Fysius zijn wij gespecialiseerd in het behandelen van rug- en nekklachten. Onze Rugexperts analyseren uw situatie, brengen de oorzaak van uw klachten in kaart en stellen een persoonlijk behandelplan op. Ons doel? Een duurzaam herstel, zodat u weer klachtenvrij kunt bewegen en uw dagelijkse activiteiten zonder belemmeringen

Mogelijke gevolgen voor uw rug

De impact van een ongeluk op uw rug kan variëren van milde klachten tot ernstige verwondingen. Zo kan een beschadiging van uw wervels bijvoorbeeld na een kop-staartaanrijding ernstige rugpijn en rugklachten veroorzaken. Soms ontwikkelen klachten zich pas na enkele dagen of weken. Het is van groot belang dat u goed en serieus omgaat met uw val of ongeluk. Veel voorkomende gevolgen zijn namelijk:

Wervelbreuk

Een breuk van uw wervel is meestal een zeer ernstig letsel, dat gepaard kan gaan met een beschadiging van het ruggenmerg. In het ruggenmerg lopen diverse zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de communicatie tussen uw hersenen en organen. Het kan zorgen voor heftige pijn, beperkte mobiliteit en zelfs neurologische problemen.

Een wervelbreuk is meestal het gevolg van een ernstig ongeval, zoals een verkeersongeval of duiken in ondiep water. Afhankelijk van de ernst kan een wervelbreuk langdurige revalidatie vereisen. Vroege signalering en de juiste behandeling kunnen helpen bij het beperken van verdere schade.

Wervelinzakking

Een wervelinzakking is een breuk van uw wervel, waarbij het wervellichaam wordt samengedrukt. Dit is meestal het gevolg van een val waarbij u op beide voeten of op uw zitvlak terechtkomt. Een wervelinzakking kan zich uiten in heftige rugklachten en rugpijn, soms met uitstraling naar uw huid of ledematen. Een wervelinzakking kan ook gepaard gaan met een gevoel van instabiliteit in de rug en verergerde pijn bij bewegen of zitten.

Andere gevolgen

  • Nekpijn of stijve nek – vaak veroorzaakt door verkrampte spieren of een whiplash.
  • Hoofdpijn – kan ontstaan door spierspanning of een verkeerde lichaamshouding na het ongeluk.
  • Oog- en/of oorklachten – soms als gevolg van een hersenschudding of verhoogde druk in het hoofd.
  • Schouderpijn – kan voortkomen uit een verkeerde houding of compensatiebewegingen.
  • Prikkelend of doof gevoel in vingers, handen of armen – mogelijk veroorzaakt door beknelde zenuwen.
  • Duizeligheid of misselijkheid – kan een teken zijn van een onderliggende neurologische reactie.
  • Vermoeidheid en slapeloosheid – chronische pijn kan uw slaapkwaliteit beïnvloeden en uw energieniveau verlagen.
  • Vergeetachtigheid of concentratieproblemen – soms een bijwerking van aanhoudende pijn of een hersenschudding.