Hoe krijg je rugpijn van stress?
Stress of spanning zorgt ervoor dat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus staat. Wanneer je stress ervaart, neemt je hartslag toe, wordt je ademhaling sneller en spannen de spieren in het lichaam zich aan. Het lichaam maakt het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een stresssituatie beter aankan. Ontspanning zorgt ervoor dat de stress afneemt waardoor het cortisolniveau weer zakt. Leef je een lange tijd zonder ontspanning? Dan is het cortisolniveau constant hoog en kan de spanning uiteindelijk voor rugpijn zorgen.
Stress kan rugpijn in stand houden
Stress zorgt voor spanning op de spieren en deze spanning kan zorgen voor spierpijn. Hierdoor kom je in een negatieve spiraal doordat de rugpijn weer zorgt voor meer stress. Bovendien zorgt de stress ervoor dat je jezelf weinig vrije tijd en ontspanning gunt en minder snel de tijd vindt om te bewegen. Doordat je weinig beweegt kun je ook last krijgen van rugpijn.
Symptomen van kortdurende en langdurige stress
Heb je last van stress? Hieronder staan veelvoorkomende kortdurige en langdurige symptomen van stress waardoor je weet of je last van stress hebt.
Kortdurende stresssymptomen
- Aanspannen van spieren
- Diepere ademhaling
- Verhoogde alertheid
- Schrikreactie
- Pupillen worden groter
Langdurige stresssymptomen
- Aanhoudende hoofd-, nek- en/of rugpijn
- Hyperventilatie
- Slapeloosheid
- Koude handen en voeten
- Hoge bloeddruk en hartklachten