Skip to main content

Moet ik naar mijn huisarts of fysio met rugpijn?

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem. Naar schatting hadden in 2021 bijna 2 miljoen Nederlanders rug- en/of nekpijn (RIVM, 2021). Gelukkig is rugpijn in de meeste gevallen snel voorbij en goed te verhelpen. Maar moet je nou naar de huisarts of naar de fysiotherapeut met je rugpijn? In dit blog proberen we je antwoord te geven op deze vraag.

Behandeling-rugpijn
Page content

Wanneer moet ik naar de fysio bij rugpijn?

Rugpijn kent in slechts 1 tot 5% van de gevallen een specifieke oorzaak. Jouw fysiotherapeut kan je een goed antwoord geven aan de hand van een screening. Fysiotherapie is meestal de eerste stap bij rugpijn en andere wervelkolomgerelateerde pijn zoals bekken- of nekpijn. Je fysiotherapeut doet een intake en screening en beoordeelt dan wat de beste aanpak is voor jouw pijn.

Behandeling van rugpijn

De fysiotherapeut maakt samen met jou een persoonlijk behandelplan. Vervolgens werk je samen met de fysiotherapeut aan een optimaal herstel. Een fysiotherapeut leert je ook hoe je pijn in de toekomst kunt voorkomen. Je krijgt inzicht in welke factoren een rol spelen in het ontstaan van rugpijn en hoe je deze pijn in de toekomst voorkomt. 

Heb ik een verwijsbrief nodig voor de fysio? 

Nee, voor een fysiobehandeling heb je geen verwijzing nodig van je huisarts of een andere medische specialist. Ook voor een behandeling van een manueel therapeut is geen verwijsbrief nodig.

Wanneer moet ik naar de huisarts bij rugpijn?

In enkele gevallen is het beter om direct naar je huisarts te gaan. Dit is onder andere het geval als je rugpijn ervaart in combinatie met andere onverklaarbare gezondheidsklachten. 

Ervaar je rugpijn in combinatie met onderstaande symptomen? Dan kun je beter eerst je huisarts raadplegen:

  1. Pijn of klachten aan organen zoals je hart, longen, darmen, nieren of lever;
  2. Onverklaarbaar gewichtsverlies;
  3. Onverklaarbare pijn door menstruatie of zwangerschap; 
  4. Langdurige en ernstige koorts of griep; 
  5. Rugpijn in combinatie met ernstige depressie of een burn-out;
  6. Gevoelsverlies of tintelingen in je benen.

Let op: Hierboven staan slechts veelvoorkomende combinaties. Twijfel je over je rugpijn in combinatie met andere onverklaarbare gezondheidsklachten? Raadpleeg dan eerst je huisarts. 

Welke pijnstillers mag ik slikken tegen rugpijn? 

Bij rugpijn is het allerbelangrijkste om in beweging te blijven. Een pijnstiller kan helpen om de pijn iets te verlichten waardoor het makkelijker is om ontspannen te bewegen. Dit helpt in veel gevallen bij het herstellen van de functies in je rug. Het is in de meeste gevallen geen probleem om een lichte pijnstiller zoals een aspirine of paracetamol te nemen. Lees wel altijd van tevoren de bijsluiter en volg het gebruiksadvies. Raadpleeg bij zwaardere pijnstillers altijd eerst je huisarts.

Let op: heb je nu of in het verleden ook andere gezondheidsklachten of een ernstige ziekte gehad? Overleg dan ook altijd eerst met je huisarts van tevoren welke pijnstillers voor jou geschikt zijn. 

Hoe zit het met een chronische indicatie?

Bij een chronische indicatie krijg je jouw fysiovergoedingen vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling. De eerste 20 behandelingen worden uit je aanvullende verzekering vergoed of zijn voor eigen kosten. De indicatie moet eerst door je huisarts of een medisch specialist worden vastgesteld. De chronische indicatie moet wel opgenomen zijn in de ´lijst Borst´ die je vindt in bijlage 1 van het ‘besluit zorgverzekering’.

Behandeling van rugpijn door een Rugexpert

Wil je jouw rugpijn laten behandelen door een fysiotherapeut? Fysius is gespecialiseerd in nek- en rugpijn. Zoek een praktijk bij jou in de buurt of plan meteen een afspraak. 

samen-werken-gezonde-rug
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik