Symptomen RSI
RSI kan op meer plekken voorkomen, maar je voelt de pijn door RSI vooral in je schouders, nek, armen, handen, ellebogen, polsen en vingers. Lees meteen wat je kunt doen tegen RSI.
De belangrijkste symptomen van RSI zijn:
- Pijn in de spieren, zenuwen en gewrichten van je bovenlichaam;
- Tintelingen en een branderig gevoel;
- Stijfheid;
- Krachtverlies.
Oorzaken RSI
Je hebt vast weleens gehoord van de termen 'muisarm' of 'RSI-muis'. Doordat RSI veel voorkomt bij bureauwerk zijn dit bijpassende termen. Er zijn meer oorzaken dan alleen werk achter het bureau. Het komt bijvoorbeeld ook voor bij fabrieksmedewerkers die repetitief werk doen zoals inpakken of sorteren. Volgens cijfers van de RSI-vereniging krijgt circa 25% van de beroepsbevolking te maken met RSI.
De belangrijkste oorzaken van RSI zijn:
- Statische houdingen;
- Langdurige en herhalende bewegingen;
- Een ergonomisch slecht ingerichte werkplek;
- Onvoldoende pauzes en een hoge werkdruk.
Naast bovenstaande oorzaken zijn ook persoonlijke factoren zoals je lichaamsbouw en conditie van invloed. Je werk en persoonlijke activiteiten hebben bovendien invloed op het ontstaan van RSI.
Wat kun je zelf doen om RSI te voorkomen?
Gelukkig kun je zelf veel doen om RSI te voorkomen. Allereerst moet je zeker weten dat het echt om RSI gaat. Een fysiotherapeut kan je helpen om deze diagnose te stellen of uit te sluiten. Is het duidelijk dat het om RSI gaat? Dan weet je misschien zelf al waar de oorzaak ligt doordat je bijvoorbeeld vaak herhaaldelijke werkzaamheden doet.
Hieronder vind je enkele tips om RSI te voorkomen:
- Laat je werkplek afstellen door een ergonomisch specialist;
- Gebruik voor werk achter een computer een ergonomische muis en toetsenbord;
- Neem voldoende rust en pauze tussendoor en verander regelmatig van houding;
- Beweeg ook voldoende tussen het werken door en haal regelmatig iets te drinken.
Je werkgever heeft een zorgplicht om een ergonomische werkplek voor je in te richten. Vraag daarom aan je werkgever of manager als je het gevoel hebt dat dit beter kan. Ook als je geen bureauwerk doet, is het belangrijk dat je werkgever aandacht schenkt aan een ergonomische werkomgeving. Dit geldt ook als je via een uitzendbureau aan het werk bent bij een opdrachtgever.
Is RSI hetzelfde als KANS?
Alhoewel RSI in de volksmond een bekende term is, spreken instanties en experts tegenwoordig ook over ‘KANS’. KANS staat letterlijk voor ‘klachten aan arm, nek en/of schouders’ en de termen overlappen elkaar voor een deel. Je krijgt RSI door werkzaamheden, maar onder KANS vallen ook sportblessures die zich uiten in je armen, nek of schouders.