Skip to main content

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is letterlijk het instabiel zijn van het bekken. Dit ontstaat doordat de banden die de verschillende botten van het bekken bij elkaar houden beschadigd raken of verzwakken. Bekkeninstabiliteit komt vooral voor bij zwangere vrouwen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Page content

De oorzaak van bekkeninstabiliteit

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die bekkeninstabiliteit veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is een zwangerschap. Maar ook niet-zwangere vrouwen en mannen kunnen te maken krijgen met bekkeninstabiliteit. Dit kan bijvoorbeeld komen door een sportblessure of ongeval.

Bekkeninstabiliteit door zwangerschap

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen wordt veroorzaakt door een verandering in het hormonale patroon. Hierdoor kunnen de botten in het bekken gemakkelijker afzonderlijk van elkaar bewegen. Er ontstaat dan meer ruimte voor de baby om bij de geboorte naar buiten te komen.

Symptomen van bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende symptomen van bekkeninstabiliteit zijn:

  • Pijn rondom het stuitje/stuitbeen
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn in het midden en aan de voorkant van het bekken (rond het schaambeen)
  • Pijn bij het lopen en/of traplopen
  • Moeite bij het staan op één been
  • Pijn bij het omdraaien in bed
Bekken-behandeling

Wat kun je doen bij bekkeninstabiliteit?

Vaak gaat bekkeninstabiliteit na enkele maanden over. Bij langdurige bekkenklachten raden wij je aan om een afspraak te maken bij Fysius om de oorzaak van deze klachten in kaart te brengen. Onze Rugexperts kunnen onderzoeken waar jouw rugklachten en rugpijn vandaan komen. Op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld om te werken aan een optimaal behandelresultaat.

Wat kun je doen bij bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap?

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen verdwijnt binnen een aantal maanden na de bevalling, doordat de gewrichtsbanden weer steviger worden. Tot die tijd is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Neem gerust contact op met Fysius voor voorlichting en adviezen.

Meer informatie?

Heb je nog specifieke vragen over bekkeninstabiliteit? Neem dan gerust contact met ons op via 088 002 1700. We helpen je graag!