Klachten

Fysius Rugexperts is de gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk in het behandelen van rug-, nek-, bekken- en schouderklachten. Uw klachten kunnen veroorzaakt worden door meerdere factoren zoals overbelasting, een verkeerde houding of manier van bewegen. Ook stress (werk- en/of privéleven) kan een belangrijke rol spelen bij uw klachten.

Bekijk onderstaand de uitgebreide informatie over uw klacht.

Bekkenklachten

Bekkenklachten

Bekkenklachten

Het bekken wordt gevormd door verschillende botdelen (ilium/bekkenhelft en het sacrum/heiligbeen) en gewrichten. De bekkenring speelt een grote en vooral belangrijk rol als het gaat om het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen. Een goede samenwerking en verhouding tussen deze lichaamsdelen is daarom essentieel. Wanneer er in deze gewrichten een disbalans is, ook wel instabiliteit genoemd, spreekt men over bekkeninstabiliteit.

Bekkenpijn kan bijvoorbeeld al ontstaan na een val, misstap of trauma. Daarnaast komen bekkenklachten ook voor bij zwangerschap of de periode die daarop volgt. De klachten uiten zich vaak in lage rugpijn, bilpijn, pijn aan het stuitje, de liezen of het schaambeen.

Maak nu een afspraak!

Maar hoe zit het bekken eigenlijk in elkaar en welke symptomen komen er kijken bij het hebben van bekkenpijn?

Bekkenpijn: oorzaak en ontstaan

Het is niet zo het geval dat bekkeninstabiliteit alleen bij zwangere vrouwen voorkomt. Ook vrouwen die niet zwanger zijn en mannen kunnen last krijgen van bekkeninstabiliteit. Dit ontstaat vnl. door een verslapping van de dwarse en schuine buikspieren wat resulteert in vervelende pijnklachten. Bekkenpijn wordt daarom veelal veroorzaakt door een asymmetrie in het bekken. Omdat de rug een belangrijk rol speelt bij pijn in het bekken kunnen zowel heupklachten als bekkenklachten beiden ontstaan vanuit uw rug.

 • Bekkeninstabiliteit
 • SI gewricht pijn

Waaruit bestaat het bekken?

Botten

Het bekken bestaat uit drie botdelen: de linker bekkenhelft (ilium), de rechter bekkenhelft (ilium) en het heiligbeen (sacrum). Tussen de 2 bekkenhelften zit het heiligbeen ingeklemd en bevindt zich aan de achterzijde van het lichaam. Aan de voorzijde zijn de twee bekkenhelften weer aan elkaar verbonden. Deze aaneengesloten cirkelvorming vormt zich de bekkenring.

Gewrichten

De bovengenoemde drie botdelen zijn aan elkaar verbonden door middel van drie gewrichten. Aan de achterzijde, de 2 verbindingen tussen het ilium / sacrum / lium, noemen wij ook wel de sacro-iliacale gewrichten. Bij de meeste mensen ook wel bekend als het SI-gewricht. Aan de voorzijde bevindt zich het 3e gewricht, de 'symfyse'. De banden die over deze gewrichten heen lopen houden de botdelen bijeen.

Banden

Gewrichten worden soepeler als deze banden verslappen. Dat is bijvoorbeeld bij een zwangerschap het geval. Wanneer banden overbelast raken kunnen de banden in de bekkenring ook beschadigd raken en pijnsignalen afgeven. In dat geval spreekt men van bekkeninstabiliteit.

Bekkenpijn bij zwangerschap

Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap (of kort na de bevalling) klachten krijgen aan het bekken. Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon 'relaxine' ervoor dat de banden soepeler kunnen worden. Dit maakt het bekken makkelijker vervormbaar zodat het kind bij de geboorte eenvoudiger door de bekkenring kan passeren.

Fysius 1797    Fysius 1340

Bekkenpijn symptomen

Veelvoorkomende bekkenpijn symptomen zijn:

 • Pijn in de onderrugstuitje, de buik
 • Pijn in de zijkant of achterkant van het bovenbeen
 • Pijn in de liezen of aan het schaambeen
 • Pijn bij schokkende bewegingen (plotselinge bewegingen)
 • Pijn tijdens de menstruatie of seksuele gemeenschap
 • Pijn na een lange periode van inactiviteit (startpijn bijvoorbeeld bij het opstaan)
 • Vermoeidheid
 • Het niet op 1 been kunnen (blijven) staan
 • Moeite met traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel of een stukje wandelen

Behandeling Fysius Rugexperts bij bekkenpijn

De behandelmethode van Fysius verbetert de symmetrie en de stabiliteit van het bekken. Hierdoor komt het bekken opnieuw in balans, waardoor de pijn vermindert of zelfs verdwijnt. Bij Fysius kijken we naar de gehele mens omdat er vaak meerdere factoren de oorzaak zijn van uw klachten. Zo kan uw dagelijkse leefpatroon met foutief gebruik van uw bekken de oorzaak zijn van uw bekkenpijn. Uw rugexpert maakt voor u inzichtelijk waar uw klachten vandaan komen, zodat ook u begrijpt wat de oorzaak van uw klachten nu echt is. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld dat bij u past.

Onze behandeling voor bekkenklachten is o.a. gericht op:

 • Verbeteren van symmetrie van het bekken
 • Verbeteren van de stabiliteit van het bekken
 • Verminderen van pijn / stijfheid
 • Verbeteren van lichaamshouding

Behandelmethoden bij bekkenklachten

Wat voor de een werkt, hoeft niet te betekenen dat dat voor de ander ook werkt. Het behandeltraject bestaat vaak uit een combinatie van behandelmethodes om het meest optimale resultaat te behalen.

Veelvoorkomende behandelmethodes bij bekkenklachten zijn:

Afspraak maken

Fysius Rugexperts is gespecialiseerd in het behandelen van bekkenpijn. Rug- en bekkenklachten hebben vaak invloed op elkaar. Daarom zijn al onze therapeuten mede opgeleid tot bekkentherapeut. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Maak een afspraak!

Uw persoonlijk behandelplan laten maken? Neem contact op

Afspraak maken? Vul uw gegevens in en we nemen vrijblijvend contact met u op.


Start direct een behandeltraject en maak een afspraak voor een uitgebreid intakegesprek.
Meer informatie
Eerst kennismaken? Maak een afspraak voor gratis Rugadvies in één van onze vestigingen.
Meer informatie
Een unieke mogelijkheid om via een online verbinding kennis te maken en uw klacht met onze Rugexperts te bespreken.
Meer informatie


Wij delen uw gegevens vanzelfsprekend niet met derden, en gebruiken uw e-mailadres en telefoonnummer uitsluitend om contact met u op te nemen.