Skip to main content

Pijn in de onderrug?

Pijn in de onderrug wordt ook 'spit' of 'lumbago' genoemd. De lage rugpijn straalt soms uit naar de billen en geeft meestal bewegingsbeperkingen. Gelukkig is er veel tegen pijn in de onderrug te doen.

Pijn in de onderrug behandeling
Page content

Symptomen bij lage rugpijn

Iedereen is uniek en heeft zijn/haar eigen bouw. Lage rugpijn komt zowel linksonder als rechtsonder voor. Vaak is het moeilijk om de specifieke plek aan te wijzen. 

Veelvoorkomende symptomen van lage rugpijn:

  1. Stijfheid in de rug;
  2. Pijn tussen de onderste ribben en bilplooien;
  3. Uitstralen pijn naar billen, benen en/of voeten; 
  4. Zeurende pijn onderin de rug; 
  5. Pijnscheuten of krampen onderin de rug.

Pijn in de onderrug rechts

Pijn in de onderrug aan de rechterkant heeft vaak te maken met een eenzijdige houding, overbelasting of spanning. Ook problemen aan de wervelkolom, zoals een hernia of scoliose, zijn mogelijke veroorzakers van de pijn. Soms is een interne aandoeningen, zoals nierstenen of infecties in de rechternier de oorzaak. 

Pijn in de onderrug links

Pijn in de onderrug links heeft vergelijkbare oorzaken als pijn die zich rechts concentreert. Ook hier is een eenzijdige houding, overbelasting of spanning meestal de oorzaak. Omdat je zowel rechts als links een nier hebt, kan ook je nier links zorgen voor de pijn in je onderrug.

Spit, lumbago en lage rugpijn

Oorzaken van rugpijn in de onderrug

Het is meestal onduidelijk hoe lage rugpijn ontstaat. Vaak ontstaat het door meerdere fysieke of mentale factoren. Je leefstijl, werk en beweging heeft een grote invloed op het voorkomen of het ontstaan van rugpijn.  

Veelvoorkomende oorzaken van lage rugpijn zijn:

  1. Stress, depressie en angst; 
  2. Te weinig of eenzijdig bewegen;
  3. Onvoldoende rust of een slechte nachtrust;
  4. Ongezonde leefstijl zoals roken, overmatig alcohol drinken en slecht eten;
  5. Gezondheidsklachten zoals bekkenbodemklachten, diabetes of hart- en vaatzieken; 
  6. Zwaar fysiek of eenzijdig werk. 

Hoe lang duurt lage rugpijn? 

Ongeveer de helft van de mensen is na drie maanden volledig hersteld van rugpijn. Soms duurt het langer. De diepliggende oorzaak van de lage rugpijn wegnemen is de belangrijkste factor voor een duurzaam herstel.  

Wat te doen aan lage rugpijn?

Houd in gedachte dat het, ondanks de pijn, bijna altijd beter is om in beweging te blijven. Bij acute rugpijn is het mogelijk om een lichte pijnstiller te nemen. Volg wel het advies in de bijsluiter en overleg bij twijfel eerst met je huisarts. 

Oefeningen tegen pijn in de onderrug

Wil aan de slag met oefeningen om de rugpijn te verlichten? Bekijk dan deze drie oefeningen tegen pijn in de onderrug

Liever begeleid aan de slag? Plan dan een afspraak met één van onze Rugexperts. 
 

Wat kan ik nog meer zelf doen? 

Hieronder vind je drie tips om zelf toe te passen. 

  1. Blijf in beweging en beperk bedrust
    Het bewegen van je spieren kan er voor zorgen dat je rugpijn minder wordt en helpt bij je herstel. Blijf dus ook niet te lang in dezelfde houding zitten en blijf bewegen. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn goede manieren om de beweging weer rustig op te bouwen.
  2. Werk aan ontspanning
    Stress, depressieve gevoelens en angst om te bewegen zorgen ervoor dat de rugpijn minder snel over gaat. Zorg voor voldoende ontspanning en gun jezelf voldoende rust. 
  3. Werk aan gezonde leefstijlfactoren
    Gezonde leefstijlfactoren zoals voldoende bewegen, gezond eten en niet roken zijn belangrijke manieren om rugpijn te voorkomen en te verminderen. Je hoeft het niet perfect te doen, maar alle kleine stapjes naar een gezonder leefstijlpatroon kunnen helpen. 

Lage rugpijn behandelen

Fysius is gespecialiseerd in het behandelen van rug-, nek- en bekkenpijn en helpt je graag bij het verhelpen of verminderen van jouw lage rugpijn. Wil je direct starten met een behandeling? Maak meteen een afspraak of bekijk eerst welke praktijk bij jou in de buurt zit.

Persoonlijk-behandelplan
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik