Skip to main content

5 tips voor tuinieren zonder rugpijn

Tuinieren is goed voor je rug; door het spitten, schoffelen en grasmaaien ben je namelijk flink in beweging en werk je aan je kracht en conditie. Desondanks kun je last krijgen van rugpijn tijdens of na het tuinieren. Lees onze tips om dit te voorkomen.

Tuinieren met rugpijn
Page content

Tips tegen rugpijn tijdens en na het tuinieren

Lees hieronder 5 tips tegen rugpijn tijdens en na het tuinieren:

  1. Verdeel je werk in de tuin en neem voldoende rust
  2. Tuinier ergonomisch
  3. Doe een warming-up en cooling-down 
  4. Versterk je rug met oefeningen 
  5. Vraag hulp bij de grote karweien

1. Verdeel je werk in de tuin en neem voldoende rust

Probeer de verschillende bewegingen en houdingen goed af te wisselen. Hierdoor verklein je de kans dat je jouw rug overbelast op één plek. Wissel een kwartiertje spitten, een kwartiertje snoeien en een kwartiertje schoffelen af met een kwartiertje pauze tussendoor.

Over die pauze gesproken: als je eenmaal bezig bent, vergeet je snel de tijd. Heb je al rugpijn en wil je toch in de tuin werken? Neem dan voldoende rust tussendoor. Probeer de klus te verdelen over meerdere dagen om overbelasting te voorkomen. 

2. Tuinier ergonomisch

Ergonomisch gereedschap is het halve werk en ook halve belasting. Kies daarom voor gereedschap waarbij de handvatten bijvoorbeeld op jouw lengte verstelbaar zijn. Til daarnaast niet te zwaar en niet vanuit je rug maar vanuit je knieën. Gebruik eventueel een oppottafel waardoor je minder hoeft te bukken of neem een kniematje mee de tuin in zodat je het staan en knielen kunt afwisselen. Het kniematje zorgt er bovendien voor dat je minder snel kniepijn krijgt. 

3. Doe een warming-up en cooling-down 

Het klinkt misschien vreemd, maar onbewust beweeg je behoorlijk intensief in de tuin. Waarom zou je wel een warming-up en cooling-down doen tijdens het sporten, maar niet bij het tuinieren? Loop bijvoorbeeld eerst een rondje door de tuin, pak wat gereedschap bij elkaar of doe eerst de minder intensieve klusjes om warm te worden. 

Helemaal in de koude periodes van het jaar moet je zorgen dat je rug goed warm blijft. Gebruik hiervoor de warming-up, maar zorg ook dat je laagjes kleding aandoet die je eventueel uit kunt trekken als je het warmer krijgt. 

4. Versterk je rug met oefeningen 

Het helpt ook om je rug te versterken door oefeningen op te pakken. Door je rug te versterken, kun je ook het werk in de tuin beter aan. Bovendien kun je de rugoefeningen ook doen door het tuinieren zelf als krachtoefening te zien. Er zijn bijvoorbeeld behoorlijk wat oefeningen waarin je de squathouding gebruikt

Probeer de kracht in je rug te versterken middels onze huiswerkoefeningen. 

5. Vraag hulp bij de grote karweien

Misschien heb je de neiging om “het wel even snel zelf te doen". Bij grote klussen is dit vaak onverstandig. Je tilt bijvoorbeeld net te zwaar of je hebt minder de neiging om pauze te nemen. Het is daarom verstandiger en gezelliger om samen te tuinieren bij grote klussen. 

Rugpijn behandelen

Blijft de rugpijn tijdens en na het tuinieren aanwezig? Neem dan contact op met Fysius. Een Rugexpert gaat graag samen met jou aan de slag zodat je weer snel pijnloos kunt genieten in de tuin!

samen-werken-gezonde-rug
De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door
Rugexpert-fysiotherapeut-Jasper-Konnik
Jasper Konnik